«

»

Kvě 12

Valašská kuchyně aneb Kdy sa Valachom sbíhajů sliny

Valašsko je kraj hornatý s málo úrodnou půdou. Na svazích Beskyd se odjakživa chovaly ovce, pěstovaly brambory, pohanka a trnky na slivovicu a to vše se zpracovávalo ve valašské kuchyni. Dodnes se z těchto jednoduchých surovin na Valašsku vaří tradiční jídla, která si můžete vychutnávat v prostředí stylových restaurací vyrůstajících v regionu Valašsko jako hub po dešti. A tak podle hesla „Hory zdola, kostely zvenku a hospody zevnitř,“ se vydávám na gastronomickou tour po místním regionu. A jak tak ochutnávám, už se nedivím, že jsou Valaši plemeno zdravé s kořínkem tuhým!

Proč sa Valaši těší tak pevnému zdraví?

Valašské müsli na Kyčerce

Valašská kuchyně škvarky

Valašská kuchyně – škvarky

Na Valašsku jsou lidé vynalézaví a nápadití a to se projevuje i v tradiční kuchyni. Na hospodě Kyčerka ve Velkých Karlovicích jsem si pošmákla na valašském müsli. Žádný ptačí zob se nekonal, zato se na stole objevila mísa křupavých, pěkně vypečených škvarků a k tomu domácí podmáslový chlebíček a taky hrnek kyšky. Na jídelníčku mají i spoustu jiných specialit, tak vezměte kolo nebo lyže a tradá do Karlovic!

Tip: Kromě Kyčerky máte mnoho dalších možností cenově dostupného ubytování v Beskydech.

Valašský penicilín aneb Čím sa léčí na Valašsku

Valašská slivovice

Valašská slivovice

Slivovicí se na Valašsku léčí všechno. Promazávat je potřeba nejen zevnitř, ale taky zvenku. Babiččin súsed si vykloubil rameno a několik týdnů to rozháněl právě pomocí téhle valašské Alpy (mazal zvenčí a pravděpodobně i zevnitř). Nakonec ale stejně skončil v nemocnici na operaci. Asi neužíval ten správný ročník…

Kromě slivovice se švestky tradičně sušily a zpracovávaly na povidla. Z těch se vařila „trnková máčka“ neboli švestková omáčka, kterou se přelévalo uzené maso nebo bramborové šišky. Sladká až pikantní ovocná chuť se dobře doplňuje s voňavým uzeným nebo s vepřovou panenkou.

Valašská dieta

Když jsme u švestek, mám pro vás ještě jeden tip! V restauraci Libušín na Pustevnách, mimochodem nádherné stavbě od Dušana Jurkoviče, si můžete pošmáknout na jáhelné kaši se švestkama a kopcem šlehačky a spoustě dalších tradičních jídel, včetně zmiňované pohanky.

Zajímalo by mně, kolik Čechů a Moravanů a jejich ratolestí kdy ochutnalo jáhly nebo pohanku. Určitě ne tolik, jako těch, co ochutnalo hamburgry a hranolky. Dneska patří tyhle obilniny jenom do obchodů zdravé výživy, přestože dříve tvořily součást každodenního jídelníčku.

Trochu si zamoralizuju a mrknu, co říká o o těchto surovinách chytrá encyklopedie:

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pohanka

Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/J%C3%A1hly

Valašská kyselice místo citrónů

Další zdravou součástí jídelníčku Valachů je kyselice neboli kyselica, polévka z kysaného zelí s klobáskou, tedy zelňačka vylepšená smetanou. Kysané zelí bývalo vždycky zásobárnou vitamínu C na celou zimu (to když ještě nebyly ve střední Evropě citróny…). Nabízí jí snad každá pořádná stylová hospoda, například ta ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm.

Valašská kuchyně a restaurace Rožnovský rynek

Valašská kuchyně a restaurace Rožnovský rynek

Foto: Restaurace je momentálně uzavřená. Nenašel se nový provozovatel. Věčná škoda!

Recept je jednoduchý a neskutečně lahodný. Polévka se připravuje z kysaného zelí, které se povaří s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Přidají se brambory zvlášť uvařené na kostičky, klobáska na kolečka a na závěr se vše zahustí smetanou.

Obzvlášť vydařené valašské frgály

Valašský frgál

Valašský frgál

Dělala jsem průzkum u mně v korporátní kanceláři v Prehe (rozuměj v Praze), abych zjistila, jestli Pražáci znají něco z valašské kuchyně. Anketu jednoznačně vyhrál Valašský frgál.

Dnes už nikomu nevadí, že slovo frgál původně značilo nepodařený koláč. Správný název byl valašský vdolek. Jenže valašský frgál zní asi marketingově lépe a taky se lépe prodává, podle toho, jak se z malého domácího Cyrilova pekařství ve vísce zvané Hrachovec mezi Rožnovem a Valašským Meziříčím, stala frgálová velkovýrobna. Nutno říct, že i přes tenhle rozmáhající se byznys si Cyrilovy frgály drží původní kvalitu a ještě pořád se rozplývají na jazyku. Koláče velké jak „kola od tragača“ jdou na dračku po celé republice.

Kde vařijá na Valašsku?

Mám pro Vás tipy na gastronomické výlety po regionu, kde budete moci ochutnat valašskou kuchyni.

Valašská kuchyně a hospoda Kyčerka

Valašská kuchyně a hospoda Kyčerka

 Kde najdete zmiňované hospůdky a restaurace?

  • Hospoda Kyčerka leží v údolí Pluskovec ve Velkých Karlovicích, když projedete kolem krásného dřevěného karlovského kostelíka přes koleje pořád rovně, stylová hospoda s nádherným interiérem je na pravé straně nad silnicí.
  • Restaurace ve Valašském muzeu je na kopci přímo v areálu skanzenu Valašská dědina v Rožnově pod Radhoštěm. Můžete sem zajít na lehký oběd v podobě valašské kyselice.
  • Cyrilovo pekařství s frgály najdete, když odbočíte z hlavní cesty mezi Rožnovem a Valašským Meziříčím směrem na Hrachovec.

Čtěte dále o Valašsku ======>

Čtěte dále o světové kuchyni ======>

Pokud vás baví světová gastronomie, přečtěte si další cestopisné články:

Pokud se vám taky sbíhají sliny na valašskou kuchyni, klikněte na náš fésbuk a přidejte si náš web do přátel!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD